3 tips för att hålla segelbåten i bra skick

Man rengör en segelbåt utvändigt

Att skaffa en segelbåt är en väl värd investering, men också ett av de större köpen du gör. Därför är det viktigt att se till att hålla segelbåten i bra skick, både ute på vattnet och när det är dags att ställa undan båten för vintern. Här tipsar vi om tre enkla sätt att ta hand om din segelbåt för att du ska kunna fortsätta njuta av dina seglingar år efter år.

1. Förvara segel och material i varmförråd

Under vinterperioden behöver du se till att segeldukar och annat material till båten är ordentligt torra innan du lägger undan dem. Därefter behöver du förvara dem på ett ställe där de fortsätter hålla sig torra och rena.

Det optimala stället att förvara sakerna är ett varmförråd. I för kalla utrymmen finns det nämligen risk för mögel, eftersom temperaturen varierar i ett kallt förråd och därmed blir fuktigare än ett varmförråd. På hemsidan Prinsens lager kan du hitta prisvärda varmförråd i flera svenska städer, för att försäkra att tillbehören till din segelbåt ligger i säkert förvar.

Tänk också på att förvaringsutrymmet ska vara välventilerat. Ställ seglen bredvid varandra, i stället för att lägga dem i högar. På så sätt kan luften röra sig mellan segeldukarna, vilket får dem att hålla bättre.

2. Kontrollera båten innan du sjösätter den

När det sedan är dags att ta ut båten i sjön igen är det viktigt att se till att båten är hel och fungerande. Kontrollera till exempel att riggbeslagen är hela och sitter fast ordentligt, och att inga ventiler eller annat har fryst sönder under vintern.

Är du ny båtägare kan det vara en bra idé att ta hjälp av någon som har mer erfarenhet av segelbåtar, för att du ska känna dig helt säker.

Det är förstås också viktigt att du kontrollerar skicket på segelbåten redan när du köper den. Särskilt om du köper en begagnad båt behöver du vara noga med att allt fungerar så som säljaren påstår.

3. Förvara verktyg på båten

Även om du har varit noggrann innan du sjösätter segelbåten, kan det fortfarande hända saker när du väl är ute på vattnet. För att vara beredd på det mesta är det bra att ha verktyg med sig på segelbåten.

Morakniv, sykit och en slangklämmesskruvmejsel är exempel på verktyg som kan komma väl till pass om något lossnar eller går sönder under seglingens gång.

Se också till att förvara verktygen på ett lättillgängligt ställe, ifall du snabbt skulle behöva dem. Tänk också på att verktygen inte ska glida runt på segelbåten under färden. Det finns särskilda väskor att förvara verktyg i. Ett verktygsbälte kan också vara en bra lösning.