6 tips på var du kan segla i Stockholms skärgård

Vy över Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är under sommarmånaderna ett av Sveriges vackraste och mest genuina paradis. För de som inte väljer att ta sig dit med de stora Vaxholmsbåtarna finns möjligheten att också ta segelbåten ut. Här listar vi 6 av Stockholms skärgårds seglarpärlor.

1. Arholma

Arholma är en av Stockholms skärgårds populära öar som ligger i Roslagen ungefär 2,5 mil från kuststaden Norrtälje. Ön är till viss del ett naturreservat. Den förknippas också med skärgårdsvalsen från 1913 vid namn Arholmavalsen.

Ön som tidigare har använts av det svenska försvaret har fortfarande kvar kustartilleribatterier och bergrum på ön. Som besökare får du också uppleva ett ombytligt landskap bestående av både karga klippor, ett uppodlat kulturlandskap samt tillgång till vandrarhem och butik.

I gästhamnen, som ligger relativt skyddat, får du ta del av bastu och möjigheten att hyra både kaak och cykel.

2. Möja

En av de större öarna i Stockholms skärgård är Möja som fram till år 1952 var en helt egen kommun. Det körde till och med runt bussar runt på ön.

På Möja finns det en skola, en kyrka, ett postkontor, ett hembygdsmuseum, butiker och flera restauranger. Det finns även gästhamnar, en 60 år gammal dansbana och flera butiker som bara är öppna under sommarmånaderna. I huvudorten Berg kan öns besökare gå till bageriet och köpa nybakade sockerbullar genom att ta en kort promenad från hamnen.

Tar du segelbåten hit har du nära till Harö och på vägen hittar du flera badvänliga skärgårdsöar.

3. Sandhamn

En av de hetaste skärgårdsdestinationerna är Sandhamn. Vill du segla till en ö med fart och fläkt likt Stureplan har du kommit helt rätt. Under sommarmånaderna kan du räkna med fullt ös natten lång i både båtar och på land.

Behöver du en paus från festlivet tar det bara 20 minuter att gå till Trouvilles långgrunda sandstränder. Bara 5 minuter från hamnen hittar du badvänliga Skärkarlshamn och Fläskberget.

På Sandön, ön som Sandhamn ligger på, kan du ta promenader genom öns tallskog. Känner du dig extra aktiv under semestern finns det en bred repertoar av aktiviteter att delta i, till exempel minigolf, segling, spa och drakflygning för att nämna några.

4. Utö

Sedan 500-talet har skärgårdsön Utö varit bebodd och från 1000-talet pågick gruvbrytning under närmare 800 år. Här brändes ryssarna i början av 1700-talet för att i slutet av 1800-talet bli en av Stockholms skärgårds alla badorter.

I dag erbjuder Utö det mesta en kan kräva av en skärgårdsö. Här finns det hotell, camping, restauranger, caféer, nattklubbar, museeum och en gästhamn som erbjuder plats för närmare 300 båtar samt tillgång till både bastu och dusch.

Vid ett besök på Utö får du inte missa utsikten från öns kvarn.

5. Finnhamn

Ett av Stockholms skärgårds klassiska besöksmål är Finnhamn som utgörs av de tre öarna Idholmen samt Lilla och Stora Jolpan. Ön tillhörde tidigare Stockholms stad men ägs numera av Skärgårdsstiftelsen. Namnet är relaterat till den tidigare sjötrafiken mellan Finland och Sverige.

På Finnhamn hittar du det mesta du behöver på en skärgårdsö. Vandrarhem, restauranger, en gårdsbutik med ett brett ekologiskt utbud, en gästhamn och en bastu. Här hittar du också vandringsleder, badhällar, båtluffarleder och eldningsplatser.