Att tänka på när du köper en segelbåt

Segelbåt ovanifrån

Att köpa en segelbåt är en stor investering. Förutom skillnader i kostnaden för själva båtköpet kan kostnaderna för att äga en båt skilja sig åt väldigt mycket, bland annat beroende på storlek, motor och vilken service du vill ha.

Det finns flera viktiga saker att tänka på inför ett köp av en segelbåt. Börja med att fundera över hur du kommer att använda segelbåten. Vill du kunna övernatta i båten eller ska den bara användas för dagsturer? Hur många ska få plats på båten? Har du båtplats? Kolla med olika båtklubbar om det finns båtplats. Tänk på att du du behöver ha båtplats både på sommaren och vintern.

Gör upp en budget

Gör en realistisk budget. En segelbåt är en investering som kostar pengar. Därför är det viktigt att din budget innehåller allt från själva köpet till förvaring.

Behöver du ta ett lån för att finansiera köpet av segelbåten? Det finns många olika långivare som erbjuder olika villkor och därför är det viktigt att du gör en noggrann undersökning av långivare. På lånapengarna.com kan du jämföra flera långivare som har specialiserat sig på båtlån.

Din budget behöver innehålla följande kostnader

  • Inköpspris
  • Buffert
  • Båttrailer
  • Båtlån
  • Båtförsäkring
  • Sjösättning och upptagning
  • Båtplats sommar och vinter
  • Bränsle och service

Se till att skriva ett ordentligt köpekontrakt

Oavsett om du köper en ny eller begagnad båt av en båthandlare eller båtförmedlare gäller konsumentköplagen. Om du köper en båt av en privatperson är det köplagen som gäller. Om du väljer att köpa din båt av en privatperson är det viktigt att ni skriver ett ordentligt köpekontrakt. Om det skulle bli en tvist är det vad som står i köpekontraktet som gäller.

Försäkra dig om att det är säljaren som äger båten

Om du köper en segelbåt av en privatperson är det viktigt att den som säljer segelbåten kan styrka att det är han eller hon som äger den. Be att få se säljarens legitimation och papper på vilken service som har gjorts på båten. Kontrollera även att det finns ett kvitto på båtköpet och eventuell annan utrustning.

Gör en ordentlig undersökning av båten om du köper den av en privatperson

Om du köper enbegagnad segelbåt av en privatperson är det viktigt att undersöka segelbåten noggrant innan du genomför köpet. Om du känner dig osäker kan du alltid ta hjälp av en besiktningsman.

Det är viktigt att kontrollera både motor och hur båten ser ut under durken. Var också noga med att kontrollera bränslesystemet, elsystemet och de installationer som finns på segelbåten. I Sverige finns det ett krav på att alla båtar ska vara CE-märkta om båten är tillverkad från 1998 eller senare.