Så väljer du rätt solglasögon för segling

När du seglar är det viktigt att du har tillgång till rätt utrustning för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Genom att investera i ett riktigt bra solglasögon för segling får du ett bra solskydd för dina ögon samtidigt som ögonen slipper bli överansträngda. Här ger vi dig sex tips och råd på vad du bör tänka på när du väljer dina nya seglarglasögon.

1. Välj seglarglasögon med polariserade linser

Genom att välja seglarglasögon med polariserade linser får du enkelt bort blänket som uppstår i vattenytan. Då blir det mindre risk att du får ansträngda ögon.

Med polariserade linser får du också bort vattenytans spegeleffekt för att du ska kunna se både havsbotten och grynnor tydligare.

2. Se till att de har en bra passform

Genom att se till att dina seglarglasögon har en bra passform minskar du risken för att de skulle tappas i vattnet under tiden du spenderar på sjön.

3. Är glasen vattenavvisande?

När du väljer seglarglasögon med vattenavvisande glas slipper du slå på de imaginära vindrutetorkarna och får i stället bra sikt under hela dagen.

4. Minimera ljusinsläppet

För att minska på ljusinsläppet du får med ett par vanliga solglasögon bör du se till att köpa ett par seglarglasögon som har sidoskydd eller är kupade. Då slipper du störas av ljusinsläpp baikfrån och från sidorna.

Se också till att dina nya seglarglasögon smiter åt ordentligt.

5. Köp seglarglasögon med sportslipning

För att anpassa dina seglarglasögon efter din syn och om du vill att de ska fungera för synen på både nära och långt håll bör du se att de får genomgå en sportslipning.

Fråga din optiker vilken typ av sportslipning som passar dina seglarglasögon bäst.

6. Välj en lins med stort synfält

För att slippa vrida på huvudet onödigt mycket under seglingen behöver du välja ett synfält som är stort i både höjd- och sidled.