Jollen är en öppen roddbåt i mindre modell som också är försedd med en akterspegel.  I många fall associeras jollen med den lilla plastbåten som sitter på släp efter en större båt och används för vattenlek eller landstigning. En jolle kan också vara en mindre segelbåt, som är den första båtmodellen som används av många barn och ungdomar. 

Till skillnad mot andra småbåtsmodeller som ekor och snipor så har jollen en modern utformning och är nästan uteslutande i plast. De har även ett för många överkomligt pris vilket gjort de omåttligt populära.

Fyra populära jollemodeller

Jollen kommer i många olika modeller och storlekar. Här redgör vi för några av dem. 

Optimistjollen

Foto: Shutterstock.com / Richard Rinaldo

Den absolut vanligaste jollemodellen är optimistjollen, som är en vanlig inkörsport till seglingen för många unga.

Optimistjollen mäter endast 2,3 meter, och eftersom den är både lättmanövrerad och behändig är den lagom att börja handskas med redan i lågstadieåldern. I Sverige finns det tusentals optimistjollar, vilket kan bero på det låga priset. 

2–kronan

2–kronan är en segeljolle som passar perfekt för familjen. Precis som för optimistjollen är den ett populärt val för den som är nybörjare på segling. Här ligger fokuset på säkerhet och manövrering i stället för på kappsegling. 

I sittbrunnen finns det gott om sittplatser vilket gör det möjligt för flera att delta i seglingen samtidigt. Som max kan 2–kronan ta upp emot 250 kilo last, och själva båten väger i sig 160 kg. 

Eftersom den här jollen är dubbelbottnad är den osänkbar även om den skulle fyllas med vatten. 

Laser

Den här jollemodellen är främst anpassad för både ungdomar och vuxna. Till skillnad från optimistjollen är den både mer svårmanövrerad och större storleksmässigt. Med en längd som uppmäts till 4,23 meter beräknas den vara dubbelt så lång som optimistjollen. Även laserjollens segelyta är dubbelt så stor med sina 7 kvadratmeter. 

Laserjollen används med fördel vid kappsegling. 

E–jolle

E–jollen, eller Europajollen som den också kallas, är en populär enmansjolle. Fram till år 2004 hade den en egen OS-klass bland damerna, dock förlorades klassen till Laser radial.