När du är ute till sjöss är klädseln minst lika viktig som förmågan att styra och navigera din segelbåt. Principen du behöver tänka utifrån är lager-på-lager eftersom vädret skiftar snabbt. Ena stunden är det strålande sol och sedan är det piskande regn i kombination med hårda vindar. Tänk också på att klä dig inifrån och ut med funktionskläder som håller dig både torr och varm under hela dagen. 

Klä dig i tre olika lager

Lager 1

I lagret närmast huden bör du ha ett underställ i ull som reducerar fukt och håller dig varm under hela dagen. Ett underställ i polyester kan också fylla samma funktion. 

Lager 2

I mellanlagret är det bra med en varmare tröja i polyester eller fleece. Här kan du också ha på dig fleecebyxor som komplement till den varmare tröjan. 

Lager 3

I det sista och tredje lagret behöver du ha på dig skalkläder som skyddar dig från vind och vatten. Du kan antingen använda dig av en vanlig seglarjacka eller ett helt seglarställ. 

Hur skiljer sig seglarjackan från en vanlig jacka?

Det som skiljer den klassiska seglarjackan från en vanlig jacka är att seglarjackorna i de flesta fall är helt vatten- och vindtäta. Seglarjackorna har också justerbara huvor, vattenavledande kanaler i tyget, muddar och fleecefoder. För att du ska synas extra bra när du är ute på vattnet är de ofta tillverkade i färgglada färger. 

Seglarskor och mössa

För extra komfort under segelturen finns det seglarskor med en anti-slip funktion som bidrar till ett fast grepp även på blöta underlag och med en mössa till hands håller du dig varm.  

Så hittar du extra vattentåliga seglarkläder

För att ett plagg ska få klassas som vattentätt behöver tyget ha en vattenpelare på 2 000 millimeter. Dock garanterar inte detta att du förblir snustorr under hårt regnväder. Klädesplaggen som utsätts för extra belastning och tryck har ofta svårare att klassas som vattentäta. 

När du vill hitta seglarkläder som är extra vattentåliga behöver du hålla extra utkik efter klädesplagg som innehåller membran. Membranet är ett tunt lager i klädesplaggen och gör kläderna vatten- och vindtåliga. Vanliga membranleverentörer är Dermizax och Gore-tex. Ett sådant membran kan ha en vattenpelare som går upp till 45 000 millimeter. 

Impregnera seglarkläderna

Eftersom även de vattentäta plaggens yta får utstå slitage vid användning är det en bra idé att impregnera plaggen med jämna mellanrum. När kläderna får impregneras rinner vattnet utanför plagget vilket resulterar i att plaggen inte behöver bli lika tunga som de annars hade blivit. 

Kom ihåg att anpassa flytvästen efter kroppsvikten

Glöm inte heller flytvästen, den måste nog räknas till det viktigaste plagget som du bär ombord på segelbåten. Viktigt att ha i åtanke när du ska välja ut en riktigt bra flytväst är att den är anpassad efter din kroppsvikt.